logo Aldeia

Aldeia

Aldeia Capoeira Schiedam is een afdeling van Aldeia Capoeira. Aldeia Capoeira heeft als doel het stimuleren van de ontwikkeling van capoeira in Nederland. Hiertoe organiseert Aldeia Capoeira op diverse locaties in Nederland trainingen, workshops en optredens.

Aldeia Capoeira is in 2001 opgericht door Mestre Araminho uit Brazilië. De naam Aldeia betekend letterlijk nederzetting. Het is een woord wat wordt gebruikt om kleinere dorpen aan te geven in Brazilië. Dit omdat toen de groep opgericht werd het aantal mensen veel kleiner was dan de grootste capoeira groepen in de wereld.

Aldeia is ook een acroniem voor de woorden:
Arte - kunst
Luta - gevecht
Danca - dans
Esporte - sport
Instrumento - instrument
Alegria - vreugde

Woorden die capoeira omschrijven aangezien ze er allemaal van uitmaken. De capoeira stijl van Aldeia is een mix van verschillende invloeden. De oprichter Mestre Araminho heeft jaren lang deel uitgemaakt van de grote capoeira groepen Senzala en later Abadá. Deze groepen hebben zo hun stempel gedrukt op de stijl van onze groep.

Aldeia Capoeira heeft als doel het stimuleren van de ontwikkeling van capoeira in Nederland. Hiertoe organiseert Aldeia Capoeira op diverse locaties in Nederland capoeira-trainingen, -workshops en -optredens.

In de vijftien jaar van haar bestaan is het lesaanbod per week toegenomen van twee per week (in Rotterdam) tot diverse beginner-, gevorderden- en kinderlessen in Rotterdam, Schiedam, Dordrecht, Gouda en Oud Beijerland. Ook worden door heel Nederland workshops gegeven voor diverse doelgroepen.

De filosofie van Aldeia Capoeira omvat de promotie en integratie van capoeira in onze gehele maatschappij, het doorgeven van fundamenten en de roots van capoeira en tegelijkertijd streven naar variatie en innovatie op alle vlakken die capoeira rijk is, zoals trainingsmethodes, techniek, acrobatiek en muziek.

Mestre Araminho

Geboren als Marcos Furtado in Fortaleza (Brazilië) in 1967, is Araminho de oprichter en leider van de Capoeira groep Aldeia. Hij heeft alle instrutores en professores die binnen de groep lesgeven persoonlijk opgeleid. Sommige van de leerlingen van Araminho in het buitenland hebben inmiddels zelf ook al de titel van Mestre verdiend. Araminho heeft dan ook al meer dan 30 jaar ervaring met Capoeira.

Mestre Araminho begon met capoeira in 1981 bij leerlingen van Mestre João Baiano. Vervolgens ging hij trainen bij Mestre Squisito. Toen deze verhuisde, sloot hij zich aan bij Mestre Paulão (toen professor in de groep Senzala) en eind jaren 80 begon hij zelf les te geven. Toen Professor Paulão uit de groep Senzala stapte ging Araminho trainen bij de ex-leraar van Mestre Paulão: Mestre Camisa.

In 1995 kwam Araminho naar Nederland om capoeira hier verder te ontwikkelen. Dit resulteerde in 2001 in de oprichting van de groep Aldeia Capoeira.

Mestre Araminho staat bekend om zijn transformaties, vloeiendheid en diversiteit in het spel. De apelido (bijnaam) "Araminho" heeft hij te danken aan zijn lenigheid; een vorm van buigbaarheid en kracht die doet denken aan de 'arame', de metalen snaar van de berimbau. Hij heeft nog veel van de oude garde van inmiddels overleden meesters ontmoet. Ook was hij één van de pioniers van acrobatierijk spel in Fortaleza (Brazilië) in de jaren '80.

Naast veel ervaring in het beoefenen en lesgeven in capoeira, heeft Araminho ook een grote ervaring opgebouwd op het muzikale vlak van capoeira. Hij heeft zich onder andere ontwikkeld tot een goede instrumentenmaker, in het bijzonder van Caxixis, maar ook van Berimbaus en Atabaques.

Mestre Araminho heeft in zijn jaren in Nederland veel belangstelling mogen ervaren voor zijn Capoeira: hij heeft opgetreden op festivals als Dunya, Parkpop, Lowlands en het Spectrum Festival. Kranten en tijdschriften als het AD Rotterdam en HP de Tijd hebben aandacht aan hem en zijn kunstvorm besteed, evenals televisiekanalen zoals Nederland 1,2 en 3, maar ook programma's als SBS6's "Explosief" en Veronica's "Wannahaves". Ook is er een aflevering gemaakt van het populaire kinderprogramma "Het Klokhuis" waarin Mestre Araminho een promintente rol had.